środa, 1 lutego 2012

O złotym trunku ciekawostek garść

Dziś nie będę pisał o fermentacji, drożdżach, konkretnym piwie czy pięknie usytuowanej krainie. Ten wpis pragnę poświęcić... ciekawostkom. Piwo od zawsze było szerokim zagadnieniem. By temu dowieść, przygotowałem listę ciekawostek, które mogą być dla niektórych nowością, dla innych zaś powtórką sprzed lat.
  • Przeciętnie proces warzenia piwa trwa ok. trzy - cztery tygodnie - warzelnia do dwunastu godzin, fermentacja trwa około dwanaście dni, leżakowanie przynajmniej dziesięć dni. W zależności od potrzeby, piwa leżakują dłużej lub krócej.
  • Ze względu na zawartość flawonoidów, piwa ciemne mają właściwości zbliżone do czerwonego wina.
  • Piwa ciemne powinny być podawane w nieco wyższych temperaturach niż piwa jasne.
  • Dwie szkoły w Belgii serwują uczniom do lunchu piwo o niskiej zawartości alkoholu.
  • Najemni wikingowie często popijali piwo przed walką.
  • Piwo przyspiesza przemianę materii poprzez pozytywne wpływanie na proces spalania tłuszczy oraz węglowodanów
  • Na świecie zaprojektowano oraz stworzono kufel liczący sobie metr wysokości.
  • Sumeryjczycy nazywali piwo boskim napojem.
  • Przepłukanie włosów ciemnym piwem nadaje blask i ułatwia rozczesywanie.
  • Piwo nie może być stosowane jako napój izotoniczny po większym wysiłku. Zawarte w nim aminokwasy, białka, antyoksydanty mają zbawienny wpływ na regenerację przed intensywnym treningiem, stosowanie tuż po siłowni jest niewskazane.
  • Już w starożytnym Egipcie wykorzystywano piwo w zabiegach i kuracjach
  • Na świecie są także piwa, które liczą sobie po dwadzieścia pięć lat, a nawet takie, które liczą sobie znacznie więcej.
  • Jednym z najstarszych browarów na świecie jest niemiecki browar z Freising (piwo warzy się tam od 1040 roku).
  • Alkohol zawarty w piwie podnosi poziom "dobrego cholesterolu".
  • W 1997 roku Steven Petrosino ustanowił rekord picia piwa. Wypił jeden litr w 1.3 sekundy.
  • Piwo wzmaga doznania seksualne wśród mężczyzn jak i kobiet.
  • Światło ma niekorzystny wpływ na piwo, gdyż powoduje utlenianie, niszcząc tym samym smak oraz kolor, powodując zmętnienie.
  • Nawet Papież Jan Paweł II (Ś. P. Karol Wojtyła) pił 50 ml wódki do obiadu. Powszechnie udowodniono, że 50ml wódki, kieliszek wina lub jeden kufel piwa do obiadu poprawia trawienie, nie powodując tym samym uzależnienia alkoholowego. To tzw. bezpieczna ilość.
  • W średniowiecznej Belgii w XIII wieku, piwem leczono zarazę, gdyż nie przenosiła bakterii. Był to wówczas jedyny trunek zdatny do picia
  • W Belgii warzy się piwa typu Lambic. Jest to możliwe tylko w niektórych regionach ze względu na występujące w atmosferze szczepy dzikich drożdży. Piwa typu lambic to tzw. piwa spontanicznej fermentacji
  • Piwo sprawia, że rzadziej sięgamy po ciężkie alkohole, dzięki czemu także rzadziej się upijamy
  • Piwo spożywane w nadmiernych ilościach prowadzi do trwałego uzależnienia alkoholowego.
  • Piwo stosowane jest w kulinariach. Można je dodawać zarówno do ryb (zalecany porter), jak i do kurczaka czy marynowania mięs (często piwo jasne, zamiennie z piwem ciemnym).
  • Złocisty trunek to źródło minerałów takich jak potas, fosfor, magnez, wapń, sód oraz witam z grupy B.
  • Jeden kufel piwa zalecany jest przez lekarzy dla oczyszczania nerek, oczyszczania organizmu z wirusów czy nawet obniżania cholesterolu. Nie jest jednak wskazane picie piwa, gdy ktoś zachorował już na przypadłość kamieni nerkowych.
  • Piwo ma korzystny wpływ na ścianki naczyń krwionośnych.
  • Coraz bardziej modne robią się modne kąpiele w piwie. Takie zabiegi spotkać można w dobrym SPA.
  • Piwo spowalnia proces starzenia oraz wspiera renowację zniszczonych komórek.
  • Jest to doskonały napój do grilla, gdyż wspiera trawienie tłustych pokarmów.
  • Średni koszt brutto wyprodukowania piwa wynosi około dwóch złotych.
  • Osoby pijące piwo rzadziej zapadają na chorobę wieńcową.
  • Piwo zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera i różne formy demencji, zapobiega także zachorowaniu na osteoporozę. Zalecane jest jednak zachowanie umiaru, spożywanie dwóch piw dziennie zwiększa ryzyko zachorowania.
  • Nawet jedno piwo może doprowadzić do czasowego obniżenia koncentracji oraz zmniejszenia szybkości reakcji na otoczenie.
  • Spożywanie alkoholu, w tym piwa, przez osoby dojrzewające może mieć niekorzystny wpływ na rozwój organizmu.
  • Nawet piwa bezalkoholowe zawierają niewielki procent alkoholu. W przypadku, gdy w drinku nie ma alkoholu, jest to napój piwopodobny, bez względu na to, czy został wyprodukowany na bazie słodu i chmielu.
  • Polska słynie z porteru bałtyckiego oraz piwa w stylu Grodziskim.
  • W chwili obecnej na polskim rynku wyszczególnić można multum podgatunków piw.
  • Słynne piwo marcowe warzone jest na okazję corocznego bawarskiego święta Oktoberfest.
Pamiętajmy jednak, że piwo to także alkohol. Należy więc wiedzieć o konsekwencjach niemądrego spożywania trunków z "prądem". Alkohol w dużych ilościach może powodować uzależnienie, uszczerbek zdrowotny, marskość wątroby. Miejmy szczególną uwagę, że nawet niewielka ilość alkoholu może być przyczyną wypadku samochodowego oraz utratą życia drugiego człowieka. Nie wsiadajmy więc za kółko nawet po kieliszku, czy małym piwie. Słuchajmy naszych czeskich sąsiadów: Pijte z rozumem. Pamiętajmy - PIJMY Z ROZWAGĄ! Bo choć wszystko jest dla ludzi, istnieje cienka linia, którą nietrudno przekroczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz